Kadırga Yaylasına ‘Baz’ Kirliliği

Türkiye’nin dört bir yanı ve Avrupa’da adına şenlikler düzenlenen Trabzon-Gümüşhane sınırındaki Kadırga yaylasında iki GSM şirketinin baz istasyonlarına enerji temini için birbirine çok yakın mesafede diktiği onlarca elektrik direği, görüntü kirliliği oluşturduğu gerekçesiyle tepki çekiyor.

Her iki şirketin de yayla merkezi ile 2414 rakımlı Taşoluk tepesi arasındaki yaklaşık 500 metrelik mesafede ayrı ayrı onlarca elektrik direği dikilmesini eleştiren yöre sakinleri, sorunun enerji nakil hatlarının yer altına alınmasıyla giderilebileceğini, uyarılarının dikkate alınmaması halinde yasal yollara başvuracaklarını belirttiler.

Kadırga Yaylası Güzelleştirme Derneği Başkanı Mahmut Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaylada her yıl temmuz ayının 3. haftası cuma günü düzenlenen şenliklerin 600 yıllık geçmişi olduğunu, ayrıca, Fatih Sultan Mehmet’in açık alanda kurulu camide cuma namazı kıldığının rivayet edildiğini söyledi.

Hem tarihi hem de turistik öneme sahip Kadırga yaylasının ününün dünyaya yayıldığını, Türkiye’nin dört bir yanı ve Avrupa’da adına şenlikler düzenlenen yaylayı her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini ifade eden Uzun, maalesef son yıllardaki plansız yapılaşma ile bu değere yeterince sahip çıkılamadığını dile getirdi.

Uzun, betonarme yapıların yaylada doğal yapıyı bozup görüntü kirliliği oluşturduğunu, son dönemlerde iki GSM şirketinin kurdukları baz istasyonlarına enerji götürmek için çok sayıda elektrik direği dikmesiyle bu kirliliğin daha da arttığını öne sürdü.

GSM şirketlerinden ilkinin yaklaşık 3 yıl önce yaylanın en yüksek zirvesi 2414 rakımlı Taşoluk tepesine baz istasyonu kurduğunu, istasyonun enerji ihtiyacı için yayla merkezi ile zirve arasındaki yaklaşık 500 metre mesafeye onlarca elektrik direği dikerek, hat çekildiğini anlatan Uzun, birkaç ay önce de başka bir GSM şirketinin aynı zirveye baz istasyonu kurduğunu belirterek, ”Söz konusu şirket, diğer şirket ile anlaşıp onun diktiği direkleri kullanmak yerine, zirve ile yayla arasına yeni direkler dikip hat çekme yolunu seçti. Her iki şirketin direkleri birbirine paralel ve yaklaşık 2 metre mesafede. Böylece 500 metre mesafede onlarca direk dikilmiş oldu. Her iki şirketin, aynı direği kullanacak yerde kendi direklerini dikmesiyle yaylada eşine ender rastlanır bir görüntü kirliliği oluştu. Açık alan olduğu için bu kirlilik çok uzak mesafelerden de görünür durumda” dedi.

-YASAL YOLLARA BAŞVURACAĞIZ-

Mahmut Uzun, yaylayı bu yıl ziyaret eden turistlerin bu görüntü karşısında adeta şaşkına döndüğünü ve olayı eleştirdiklerini de söyledi.

Enerji nakil hatlarının yer altına alınması gerektiğini savunan Uzun, ikinci şirkete ait direkleri diken çalışanları bu konuda uyardıklarını, şirket yetkilileri ile görüşme talebini kendilerine bildirdiklerini, ancak muhatap alınmadıklarını iddia etti. Uzun, ”3 yıl önce ilk direkler dikildiğinde de görüntü kirliliği oluşmuştu. Baz istasyonunu bu yıl kuran şirket kendi direklerini dikerek kirliliği daha da artırdı. Bu da hem bizim hem de yaylamızı ziyaret eden turistlerin tepkisini çekti. Elektrik kablolarının yer altına alınması ve direklerin bir an önce sökülmesini istiyoruz. Talebimiz yerine getirilmediği takdirde yasal hakkımızı kullanacağız” diye konuştu.

Kadırga Yaylası’nda 60 yılı aşkın süredir yaz ayları esnaflık yapan Murat Şekerci (88) ise bir asra yakın zamandır yaşadığı yaylanın son zamanlarda doğal yapısından uzaklaştığını söyledi.

Şekerci, ilgililerin de desteğiyle Kadırga yaylasında yaşanan bu tür olumsuzlukların önüne geçilmesi gerektiğini savundu.

KaradenizTürk

Değerli dostlar yukardaki yazılan haberle ilgili bende haber yapacaktım ama bu haberi görünce burda paylaşmak istedim ve Fotoğraflarıda ben cektim görüldüğü üzere gerçekten cok çirkin bir görüntü var burda yaylaya cıkıyorsunuz mis gibi hava ama kadırgada başınızı kaldırdınızmı hemen gözünüze bu teller çartıyor hiç yaylamızın otantiğine yakıişmayan görüntü bunlar yakın zamanda bu çirkin görüntülerin ortana kalkması için gerekenler yapılacaktır diye ümit ediyorum.

En son Haberler

5 Thoughts to “Kadırga Yaylasına ‘Baz’ Kirliliği”

  1. TARIK

    YA BU MİLLET ANLAMAK MUMKUN DEĞİL TELEFONLARIMIZ CEKMİYO DİYE AĞLARLAR ŞİMDİDE KALKMIŞLAR GSM ŞİRTEKLERİNİ SUCLARLAR ZORLA ADAMLARA YALVAR YAKAR BAZ İSTASYONU KURDURDUM ŞİMDİDE ŞİKAYET EDECEKLERMİŞ ALLAH 2400 RAKIMLI YERİNDE TELEFONLARI CEKİYO SADECE 6 AY İÇİN OPARETÖRLERE BAZ İSTASYONU KURDURDUK ONLARIN MALİYETİNİ KİMSE BİLMEZ BİRCOK BUYUK ŞEHİRLERİN KOYUNDE CEKMEZKEN BU HİZMETİ KÖTÜLEMEK ÇİRKİN GÖRÜNTÜ YARATIYOMUŞ ŞEHİR MERKEZLERİNDE EVLERİNİ CATISINA KOYULMASIANA İZİN VEREN VATANDAŞ KADIRGA MERKEZİN METRELERCE UZAĞA YAPILAN BAZ İSYASYONUNA DİREKLEREİ VAR DİYE KARŞI CIKMAK YAKIŞMIYOR BAŞKA BİŞEY DEĞİLDİR ALLAH BELAMI VERSİN HEPSİNİ KALDIRTDITIRIM ORDAN ONDAN SONRA TEPECİKLERDE GEZERSİNİZ CEKMESİ İÇİN İNSANDA ANLAYIŞ OLUR BİRAZ HİZMET BU YA TEKNOLOJİ DÜNYASINDA YAŞIYORUZ ARKADAŞLAR HERKES AKLINI BAŞINA ALSIN CANIMI SIKMASIN

    1. Sevgili Tarık yazıyı sanırım yanlış değerlendirdin bende bu sene gördüm bu direkleri gerçektende hoş değil koca cimene o kadar masraf edip direk dikene kadar toprak kazıp yerin altına alsalar o kabloları kim zarar eder kim daha az masraf ederek kara gecer bende baz istasyonuna değil ama o direk cirkinliğine karşıyım yazıda zaten bunu konu almış.
      Yazdıklarına bakınca sanki türkcell genel müdürü zannettim seni 🙂

  2. almanyali oguzlu

    Bende görüntü kirliligine karsiyim,bu direkleri önceki seneler izine geldigimde görmüstüm ve sira sira elektrik direklerini hosnutsuzlugumu bildirmistim ama nedense kimse bir sey umursamamis taki elektrikler kablolar cekildikten sonra,bunca masraf yapildiktan sonra milletimizin akli basina geliyor ve yasal yollara bas vuruyorlar her zaman ki cok gec.
    Baz istasyonuna kesinlikle birsey demiyorum olmasi gerek günümüzde iletisim cok önemli yaylaya giden herkes sadece bir GSM sirketine bagli kalmamali ama estetik göz zevki dogayi bozmadan yapilmali,yapilmasina bölgenin halki olarak yardim ve yol göstermeli bu görevide is isten gectikten sonra degil…
    Neden hala düzenli ve düzgün nizamli estetik görünüme özen verip dogayi korumayi basaramiyoruz,avrupali bizden daha üstün varlikli insanlar mi ki onlar bunu basariyor….
    Bir bosvermisligimiz baslamis gidiyor.

  3. Ahmet

    Tarık kardeşime hak veriyorum istanbul’da yaşamama rağmen yaylalarda telefon çeksin diye ikinçisi kuran gsm şirketiğle bende konuştum merkezine bile gittim telefon ettim sonunda kurdular istanbulun halini görseniz ne yaparsınız ne güzel işte şebeke var orda rahat rahat konuşuyorsunuz

  4. ismet kılıçarslan

    Kafayı takmıssınız gsm’nin direklerine sizin başka işiniz yokmu acaba Kadirga’nın başka eksiklerini görmüyorsunuz direklere adam kafayı takmış
    kim takmış kafayı kadirga güzelleştirme derneği kim ne iş yapar hangi yörenin insanına hitap ediyor ,kadirga’nın yerleşim alanı hangi obaya ait o dernekte oğuz obasından kaç kişi var yönetimde veya kedi topraklarına ait bir mekan için konuşurlar haberi yapan kişiler,kadirga’nın en önemli sorunları dururken adam baz direklerine kafayı takmış başka kafa takılacak konu bulmamışlar ,baz istasyonun direklerine kafayı takanlar haber yapan kişilere soruyorum. kadirga’nın çöpleri hakkında neler yaptınız niçin haber yapmadınız, kadirganın suyu hakkında susuz tuvaletsiz sorunları hakkında neler yaptınız niçin haber yapmadınız,kadirga’nın alt yapı sorunları hakkında eski binalar eski yıkılmış harebe olmuş çirkin görüntiler arz eden binalar hakkında niçin haber yapmıyorsunuz,susuz lokantalar susuz kahveler hakkında haber yapmıyorsunuz bardaklar ve tabaklar kaşıklar nasil yıkanıyr bu haberleri yapınız önelme laınsızn güzel kadirganın en önemli sorunları olan su suu işini eski ve yıkılmış görüntü kirliliği olan binaları ele alın konu edin
    kadirganın çöpünü ele alın, alt yaPSINIZ VE KADİRGANIN ANAYOLLARINI İÇ DÜZENLEMEDEN BAHSEDİNİZ BIRAKINIZ BAZ DİREKLERİNİ ONLARIN BİR ZARARI YOK…. YOKSA MADDİ DESTEK VERMEDİLERMİ GSM YETKİLERİ SIKINTI BUMU….

Comments are closed.